woensdag 18 december 2013

Ode aan oatmeal

Oatmeal oftewel havermoutpap: het warmt je op tijdens de koude wintermaanden of wanneer je weer eens natgeregend thuiskomt, het maakt opstaan terwijl het nog zo donker is buiten een stuk minder erg, maar bovenop al deze geweldige pluspunten geeft havermoutpap je dat blije, warme en verzadigde gevoel zoals alleen oatmeal dat kan doen. Een ode aan oatmeal met alle benefits die havermoutpap te bieden heeft!
 ''O is for oatmeal, it is fun to eat, topped with berries or palm sugar, that's a breakfast hard to beat!
Havermoutpap kun je op zoveel manieren bereiden en extra smaak geven, zo houdt de een van banaan, de ander van cacao en nog een ander verwerkt er een heuse pompoen in: de variatie is eindeloos en havermout is dan ook een ontbijtje dat niet gauw verveeld raakt! 

Fresh fast food! Verse havermoutpap die net uit een steelpannetje komt is natuurlijk verrukkelijk maar wist je dat je ook overnight oatmeal kan maken? Dit kost je de avond van te voren maar 5 à 10 minuutjes en de dag erna hoef je het alleen uit de koelkast te halen, zoals je geliefde oma zou zeggen: een kind kan de was doen

Basisrecept voor Overnights Oats (waarbij je helemaal niet hoeft te koken!)
Ingrediënten voor 1 persoon

  • 140 ml (soja-, amandel-, rijst- of kokos-)melk 
  • 100 ml (halfvolle, magere of soja)yoghurt
  • 30 à 40 gram havermout
  • halve banaan (of een hele als je net als ik houdt van stevige havermoutpap)
  • eetlepel chia- of hennepzaad (optioneel)
  • theelepel koekkruiden of kaneel (optioneel)
  1. Doe alle ingrediënten in een ontbijtkommetje en zet het afgedekt in de koelkast, de ochtend erna is je oatmeal klaar! Hierna kun je het nog lekkerder maken door superfoods, noten of extra fruit toe te voegen!

Havermout is niet alleen heel lekker, het is ook nog eens erg gezond! Doordat havermout veel vezels, eiwitten en langzame koolhydraten bevat, zorgt het voor een stabiel bloedsuikerspiegel waardoor je langer een vol gevoel hebt en dus niet zo snel naar een candybar grijpt. 

Havermout zorgt er niet alleen voor dat je gezond van binnen bent, het zorgt er ook voor dat je een stralend uiterlijk hebt! Een kleine kom havermout bevat al een hoge dosis vitamines, mineralen en antioxidanten die ervoor zorgen dat je glanzende haren, sterke nagels en een zacht huidje hebt! 

Hardlopers, topsporters en fitties die een paar keer per week naar de sportschool gaan hebben allemaal baat bij havermout, het is namelijk het ultieme voedsel voor sporters! Door de langzame koolhydraten heb je gedurende de hele work-out genoeg energie en daarnaast helpt havermout ook nog eens bij spieropbouw. Dus weg met die eitwitshakes en haal een groot pak havermout in huis!

Wist je dat havermout ook een goede vriend voor en van je portemonnee is? Havermout is namelijk een van de allergoedkoopste superfoods! 

Iedereen kan havermoutpap eten, niet alleen wanneer je vegetarisch of veganistisch bent maar ook als je een allergie of bijvoorbeeld een lactose- of glutenintolerantie hebt. Je kunt het namelijk klaarmaken zoals jij dat wilt! Wanneer je net als ik niet zo goed tegen gewone koemelk kunt, kun je dit vervangen door soja-, rijst- of amandelmelk. ! Let er wel op dat je havermout(vlokken) koopt van een goed merk zoals Rosies dan weet je namelijk zeker dat deze ook écht geen gluten bevat. 

Maar natuurlijk is havermout ook gewoon hartstikke lekker (dat hoef ik natuurlijk niet verder toe te lichten). Daarom nog even een heerlijk havermoutpap receptje (met dank aan: The Oatmeal Artist

Peanut Butter & Banana Baked Oatmeal
Ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 rijpe banaan
  • 140 ml melk naar keuze (kijk bij recept hierboven voor een paar opties)
  • 1 eetlepel biologische pindakaas (of twee als je een echte peanut butter lover bent)
  • 30 à 40 gram havermout
  • een halve theelepel vanille-extract (optioneel)
  • een halve theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
  • een klein beetje kokosolie om het kommetje in te smeren
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en smeer een klein beetje kokosolie aan de binnenkant van het kommetje. 
  2. Prak een banaan en voeg daarna de melk, pindakaas en vanille eraan toe.
  3. Mix in een ander kommetje de havermout, kaneel en het bakpoeder. Wanneer je dit goed gemengd hebt, voeg het dan bij het melk, pindakaas en vanille-mengsel. Roer dit nog even goed door.
  4. Wanneer je nog wat extra ingrediënten wilt toevoegen zoals een handje noten, (gedroogd) fruit of superfoods, is dit het moment om dat te doen!
  5. Doe het mengsel in het ingevette kommetje en bak het voor 18 à 22 minuutjes. 
Benieuwd naar mijn favoriet? Die kun je HIER vinden met het bijbehorende recept! Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar jullie favoriete havermoutontbijtjes, dus laat in een reactie jouw favoriete oatmeal variatie achter! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten