vrijdag 28 februari 2014

Detoxen op de natuurlijke manier

De detoxbietensapjes en tarwegras shotjes zijn een megahype geworden, van foodblogs tot Instagramfoto's: je komt ze overal tegen. Met de goede voornemens zijn de beruchte sapkuurtjes (weer) razend populair geworden. Het ontgiften en reinigen van je lichaam is natuurlijk niet zo'n gek idee na de lekkere vreetmaand, oftewel: december. Maar een echte sapkuur is niet voor iedereen weggelegd. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om een maand lang alleen maar vloeibaar voedsel te eten en mijn geliefde havermoutontbijt in te ruilen voor een rood bietensapje. Gelukkig is een zware sapkuur niet noodzakelijk en kun je op veel meer manieren een natuurlijke detox maand houden en nee daar heb je geen sapcentrifuge voor nodig!
Het klinkt natuurlijk allemaal heel maagdelijk Maria om een gereinigd lichaam te hebben, maar het heeft wel degelijk voordelen om een tijdje te detoxen, het kan er namelijk voor zorgen dat je..
  • een gezondere huid krijgt, vooral wanneer je last hebt van vlekjes of acne kan een detox-kuur helpen
  • meer energie krijgt, door een detox-kuur verwijder je met name afvalstoffen. Wanneer dit afval in je lichaam zit, kost dit heel veel energie. Met andere woorden wanneer al die troep uit je lichaam is, houd je meer energie over voor andere dingen. 
  • darmen gezonder worden. Wanneer je darmen vol zitten met alle 'oude shit', kun je je zwaar beroerd voelen. Een detox kan er voor zorgen dat je darmen met een schone lei kunnen beginnen. 
Zoals ik al zei is het helemaal niet nodig om een zware sapkuur te volgen, dit zal misschien snel werken maar het kan er ook voor zorgen dat je je eerst ziek, zwak en misselijk voelt. Op een natuurlijke manier detoxen is makkelijker vol te houden en zorgt niet voor nare bijwerkingen. 

Begin de dag met citroensap
Een goed begin is het halve werk. Begin de dag dus met een groot glas water + citroensap van een halve citroen. Een glas citroensap op nuchtere maag werkt ontgiftend en is daarnaast een echte wake-up-call voor je darmen. 

Water-to-go
Om alle afvalstoffen af te voeren heeft je lichaam veel water nodig, neem dus je dopper met je mee en zorg ervoor dat je regelmatig een slokje water drinkt (en dat er dichtbij een toilet is, want die zul je vaak even een bezoekje moeten brengen). Probeer minimaal 2 liter water per dag te drinken, dit zijn ongeveer 4 flesjes of 8 glazen. 

Foodswaps
Wanneer je lichaam aan het reinigen is, is het verstandig om de simpele suikers en koolhydraten in te ruilen voor langzame koolhydraten. Ontbijt je iedere ochtend met een wit bammetje met hagelslag? Probeer dan eens quinoa- of havermoutpap (kijk bij recepten) met fruit. Wanneer je dit echt niet lekker vindt en terugverlangt naar je boterham, probeer dan voor volkoren te gaan en je hagelslag in te ruilen voor amandelpasta, hummus of een gekookt eitje. Probeer lekker veel vers fruit en groente te eten, maak kant-en-klare dingen eens zelf klaar en maak eens vaker een foodswap zoals:
  • palmsuiker, stevia of kokosbloesemsuiker in plaats van witte tafelsuiker
  • zelfgemaakte chocolate cookies in plaats van chocolate chip cookies 
  • bananenpannenkoekjes in plaats van de standaard pannenkoeken 
  • zoete aardappelen in plaats van Hollandse piepers 
  • kokosolie in plaats van boter, halvarine of margarine 
  • groene smoothie in plaats van een gewone smoothie 
Maar niet vergeten: af en toe zondigen MAG BEST! 

Appelcider azijn 
Wissel je glas citroensap eens af met appelcider azijn. Het zorgt er net als citroensap voor dat je lichaam makkelijker kan ontgiften en appelcider azijn bevordert ook nog eens een goede spijsvertering. Daarnaast bevat het veel vitamines en mineralen en is het ook nog eens super goedkoop! Voor een fles van 250 ml betaal je rond de €1,20 en dat is een stuk goedkoper dan zo'n dure sapcentrifuge. Doe 's ochtends 3 eetlepels appelcider azijn in een groot glas water, het is behoorlijk zuur dus zorg er voor dat je er genoeg water bij doet. 

Sweat it out!
Zweten zorgt ervoor dat je lichaam op een gemakkelijke manier afkomt van afvalstoffen, ga dus lekker hardlopen of take it easy met een bezoekje aan de sauna. 

Meer bloemkool en broccoli  
Bloemkool helpt je natuurlijke reinigingssysteem een handje en heeft daarnaast ook nog een ontstekingsremmend effect. Broccoli is een goede ontgifter en verwijdert toxische stofjes uit je lichaam. Beide groentes zijn makkelijk te verwerken in lekkere gerechtjes, denk bijvoorbeeld aan soepjes of wokschotels, of lekker normaal: broccoli met kip en zoete aardappel. 

Sleeping beauty
Genoeg rust is heel belangrijk, tijdens het slapen herstelt je lichaam zich en dat is precies wat je nu wilt. Ga dus eens een uurtje eerder naar bed of neem een powernap in de middag. 

1 opmerking:

  1. Hier ga ik zeker wat mee doen! Je hebt een hele leuke en inspirerende blog Rilana!

    BeantwoordenVerwijderen