zaterdag 8 februari 2014

Gezond snoepen met moerbeien

Ik ben gek op superfoods en mijn keukenkastjes- en laatjes staan er dan ook propvol mee, sinds een tijdje heb ik mijn superfoodcollectie uitgebreid met gedroogde moerbeien. Sindsdien zijn ze een echte verrijking van mijn lekkere ontbijtjes en lunches. Gedroogde moerbeien zijn een heerlijke traktatie en daarnaast zijn ze ook nog eens gezond: een echte win-win situatie. Van zo'n lekker zoet tussendoortje word je erg vrolijk en je lichaam zal je er ook zeer dankbaar voor zijn!

Bij veel mensen zal het niet liefde op het eerste gezicht zijn wanneer ze voor het eerst moerbeien zien maar ze zijn echt het proberen waard. Gedroogde moerbeien smaken zoet en honingachtig en ze hebben net als gojibessen een lekkere bite. 

In tegenstelling tot veel andere gedroogde bessen bevatten moerbeien veel eiwitten, een portie van 20 gram (2 eetlepels) bevat al 2 gram eiwit. Ook zijn ze rijk aan vezels (grijp dus naar de moerbeien wanneer je een paar dagen niet 'achteruit kan'). Moerbeien bevatten relatief veel vitamine C, ijzer en calcium. Jezelf regelmatig trakteren op een handje moerbeien kan ervoor zorgen dat je je energieker voelt, ook helpt het je spijsvertering een handje en door het hoge ijzergehalte kan het helpen bij bloedarmoede. En zeg nou zelf, zo'n zoete versnapering is toch veel lekkerder dan die ijzerpillen? 

Helaas kun je (nog) geen zakje gedroogde moerbeien in je winkelkarretje gooien tijdens het boodschappen doen bij de Appie, je zal er echt voor naar de biologische winkel moeten of online een bestelling moeten plaatsen. Grote kans dat je ze ook een keer tegenkomt bij een noten & vruchtenkraampje wanneer je de markt afslentert. Een zakje van 200 gram kost circa €4,95. 


Gedroogde moerbeien zijn lekker als tussendoortje maar persoonlijk vind ik ze ook erg lekker als topping op havermoutontbijtjes en in combinatie met andere superfoods, noten en fruit door de yoghurt. Je kunt ze ook prima gebruiken om een lekkere granola te maken of je smoothie een zoete touch te geven. 

Tip: sinds een tijdje heb ik een nieuwe verslaving ontwikkeld, er zijn namelijk ook mulberries te koop die omringd zijn door een heerlijk laagje rauwe chocolade! Het is even zoeken naar deze choco mulberries en ze zijn ook vrij prijzig, maar oh zo lekker, de smaak is te vergelijken met die van Maltesers (do I need to say more?). Je kunt ze o.a. kopen van het merk Choco Delic bij EkoPlaza voor ongeveer €5,55 per 100 gram (en geloof me die 100 gram is zo op, zo lekker zijn deze choco moerbeien). 

1 opmerking:

  1. Hello From Volrecepten.be!

    We are a recipe search engine and I would like to invite you to join our site and make your recipes available to many people. If you liked it, you can join through the top blogs on the right of the page.
    Please, contact me if you any question :) at info@volrecepten.be

    BeantwoordenVerwijderen