zaterdag 12 april 2014

VerVEZEL je voeding

Als klein beukertje kregen we op school al te horen dat we genoeg appeltjes en peertjes moesten eten en 's avonds ook wat van dat groene moesten eten want daar zaten veel vitamientjes en mineralen in, waar we die voor nodig hadden? Dat wisten we niet, maar we zouden er in ieder geval groot en sterk van worden net als papa. Heel wat jaren later is de lijst een stuk uitgebreider geworden, van calcium voor je botten tot antioxidanten voor een huid zonder rimpels terwijl we de acne nog niet hebben weggescrubt: allemaal leuk en aardig die woordgalgje woorden maar door al die claims vergeten we vaak dat er ook nog een groep bestaat die makkelijk uit te spreken is: de VEZELS. Wanneer je in tegenstelling tot mij, wél een eersterangs ticket kon bemachtigen bij het uitdelen van goedwerkende darmen, hebben vezels waarschijnlijk nooit zo'n grote rol gespeeld. Tijd om daar eens verandering in te brengen, want vezels zijn vezeltastisch! 
Laten we eerst maar eens bij het begin beginnen: want waar zijn vezels nou eigenlijk goed voor? Heel plat gezegd: vezels zorgen ervoor dat een wc-bezoekje geen pijnlijke road to hell zijn. Maar vezels zorgen er ook voor dat..
  • je na het eten van een maaltijd met veel vezels langer een verzadigd gevoel hebt
  • je bloedsuikerspiegel stabiel blijft wat er in feite voor zorgt dat het suiker in je bloed geen achtbaanrit maakt maar geleidelijk omgezet wordt in energie
  • je minder kans hebt om de opvolger van Dik Trom te worden (flauw gezegd maar het zorgt er dus voor dat je minder kans hebt op o-nee-besitas)
Maar waar zitten deze vezels in en waar juist niet?
Vezels komen niet tot nauwelijks voor in voedingsmiddelen zoals vis, vlees, yoghurt, kaas, melk en eieren. Maar juist wel in..

FRUIT en GROENTE
A plum a days keep the diarrhea away!
Elke fruitsoort bevat vezels maar wanneer je echte voor de toppers van de lijst wil gaan dan kun je het beste kiezen voor: kiwi's, pruimen en frambozen. De beste groentekeuzes zijn: artisjok, spinazie, broccoli en spruitjes. Wanneer je na al die pruimen een pruimgezicht trekt is het ook prima om eens te kiezen voor gedroogd fruit, dit bevat namelijk ook veel vezels. Neem bijvoorbeeld eens gedroogde vijgen en abrikozen of rozijnen en moerbeien. 

BONEN 
Waarschijnlijk dacht je dat de chili con carne van je mams alleen maar zorgde voor een windhuis maar niets is minder waar. Bonen bevatten erg veel onoplosbare vezels die top zijn voor je stoelgang (en ja ook voor winderigheid..) Je kunt het beste kiezen voor spliterwten, bruine bonen, lima bonen en kikkererwten. Voel je je net een vegetariër na het eten van al die bonen? Maak het dan wat spannender door ze te verwerken in gezonde cookie dough of zelfgemaakte hummus. 

NOTEN en ZADEN
Ik ben nuts about nuts en ik ben vast niet de enige. Noten en zaden zijn makkelijk te verwerken in allerlei gerechten maar zijn ook gewoon lekker als goedvullende snack. Pecannoten, walnoten, pinda's (zijn eigenlijk peulvruchten), amandelen, pistachenoten, lijnzaad, chiazaad en paranoten bevatten allemaal veel vezels. Als je dacht dat het niet beter kon worden heb ik een primeur voor je: pindakaas, amandelpasta, zonnebloempittenpasta en cashewnotenpasta bevatten allemaal ook een hoge dosis vezels! 

GRANEN
Volkoren brood is een van de dingen die erom bekend staat veel vezels te bevatten. Anno 2014 wordt brood allang niet meer zoveel gegeten als jaren terug. Het croissantje met kaas is ingeruild voor havermoutpap en dat is al een van de granen waar superveel vezels in zitten. Maar ook de granen quinoa, amarant en boekweit bevatten vezels.

! Wist je dat er ook veel vezels in cacao zitten? Trakteer jezelf dus regelmatig op een handje cacaonibs!

Hoe kun je meer vezels gaan eten?
Genoeg vezels eten is helemaal niet zo moeilijk, probeer bijvoorbeeld..
  • de ochtend te beginnen met havermoutpap met pindakaas of amandelpasta
  • af en toe een groene smoothie te nemen
  • te lunchen als een vezelkeizer met lijnzaad crackers, volkorenbrood of een vullende salade met pijnboompitjes
  • te kiezen voor de volkoren varianten
  • 's avonds ook eens te kiezen voor quinoa i.p.v. aardappels
  • elke dag chiazaad of lijnzaad door de yoghurt, salade, havermoutpap etc. te doen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten