zondag 15 juni 2014

Italiaanse lijnzaadcrackers met pitten


'Met jou wil ik geen beschuitje maar een lijnzaadcrackertje eten..' 
Je zou met Sonja's achternaam verwachten dat ze de bakkersbroden vol lof zou aanprijzen maar nee hoor, deze dame houdt meer van droge beschuitjes, kartonnetjes die de chique naam Cracottes dragen en knäckebröden waar je je tanden over breekt. Dus wanneer je denkt eens lekker gezond te doen met je kartonnetje dat rijkelijk belegd is met komkommer, dan blijkt het dat je toch iets goed fout doet. Laten we eerlijk zijn die dingen zijn niet te vreten, ze vullen nauwelijks en daarnaast zit er weinig nuttigs in. Ik hou van lekker eten dat goed vult en makkelijk mee te nemen is. Vandaar een niet zo luchtig maar stevig recept voor lijnzaadcrackers met pitten. Deze knappertjes komen niet uit Italië maar ze smaken wel heerlijk Italiaans. Lekker met hummus of met zalm en avocado: dat vult nog eens goed! 

Veganistisch, suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij.
Ingrediënten voor 10 à 12 lijnzaadcrackers 
  • 1/2 kopje gebroken gemalen lijnzaad (dit kun je zelf doen door gebroken lijnzaad in een keukenmachine fijn te malen)
  • 1/2 kopje gebroken lijnzaad
  • circa 1/2 kopje water 
  • 1/4 kopje gemalen pitten naar keuze (net als de gemalen lijnzaad kun je dit in de keukenmachine fijnmalen)
  • 1/4 kopje pompoenpitten
  • 1/4 kopje zonnebloempitten
  • 1/4 kopje hennepzaad of chiazaad
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • theelepel kurkuma
  • een flinke strooi Italiaanse kruiden
  • een grote snuf zeezout 
OPTIONEEL
  • een handje zongedroogde tomaten (fijngemalen)
  1. Meng in een kom alle ingrediënten, let er bij het toevoegen van het water op of het lijkt op een papje dat niet te waterig is. 
  2. Laat dit voor ongeveer 30 minuten staan.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een vierkant bakblik met

    bakpapier. 
  4. Stort hier het mengsel in en druk het met de achterkant van een lepel goed aan. 
  5. Snijd de crackers alvast voor met een scherp mes of pizzaroller, na het bakken kun je ze namelijk alleen nog breken. 
  6. Bestrooi eventueel nog met extra zeezout en zet ze gedurende 30 à 40 minuten in de voorverwarmde oven (bij 30 minuten zijn ze nog redelijk zacht en rond de 40 minuten worden ze lekker knapperig). 
  7. Laat de crackers even afkoelen en breek ze daarna in de voorgesneden stukken af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten