zondag 22 juni 2014

Raw carrot cake met romige cashew frosting


Een aantal jaren terug werd heel bankhangend Nederland geschokt tijdens het zien van de documentaire 'Rauw'. Tom was toen een van de eerste jonge Nederlandertjes die 's avonds niet genoot van de Hollandse pot van doorgekookte piepers, zachte boterboontjes en mals gebakken biefstuk. Tom kwam namelijk elke dag thuis om een koude maaltijd te verorberen. Over een realistische koude douche gesproken. Toentertijd werd dit gezien als kindermishandeling maar inmiddels hoor je er niet meer bij als je niet regelmatig als een konijntje eet. Om op een lekkere manier af en toe eens als een raw bunny te genieten, heb ik een recept bedacht voor rauwe worteltjestaart.. Een worteltjestaart zonder suiker, gluten, ei én zuivel en ook nog eens zonder dadels (probeer maar eens een zoet rauw receptje te vinden zonder dadels). Na één hapje bevind je je al in een lekkere zoete bovenwereld en na tien hapjes zit je weer een paar uurtjes goed vol!

Ingrediënten voor +/- 9 cakejes

  • 2 cups geraspte worteltjes 
  • 1 cup gedroogde Turkse vijgen
  • 1/2 cup rauwe walnoten
  • 1/2 cup rauwe pecannoten
  • 1/2 cup geraspte kokos
  • 2 eetlepels rauwe (koudgeslingerde) honing (veganistische optie: rauwe agave)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad
  • 1 eetlepel gesmolten extra vierge kokosolie 
  • 1 theelepel koek & speculaaskruiden (kaneel, kruidnagel, gember)
voor de frosting
  • 1 cup geweekte rauwe cashewnoten (minimaal 3 uurtjes geweekt in water)
  • 3 eetlepels gesmolten rauwe cacaoboter (of extra vierge kokosolie)
  • 2 eetlepels rauwe honing, rauwe agave of lucumapoeder
  • 1/2 eetlepel citroensap (van een verse citroen)
  • 1/4 cup water
voor de topping
  • snufje kaneel
  • handje gebroken walnootjes
  1. Meng in een keukenmachine of blender de ingrediënten voor de carrot cake basis fijn. 
  2. Bekleed een bakblik met bakpapier en giet hier de carrot cake in.
  3. Druk goed aan en smeer uit met een lepel of een deegroller en zet voor ongeveer anderhalf uur in de koelkast.
  4. Ga ondertussen bezig met de frosting door de rauwe cashewnoten te mengen met de cacaoboter, honing, citroensap en het water. Meng totdat het een mooie gladde pasta is geworden.
  5. Doe de frosting over de worteltjestaart en zet het voor 1 à 2 uurtjes terug in de koelkast.
  6. Serveer met de toppings. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen